Faskiamanipulaatio
Faskiahieronta
Faskiahieronnan hyödyt
Faskiahieronta on manuaalinen terapiamuoto, joka keskittyy kehon faskiakudoksen käsittelyyn. Faskia on sidekudosta, joka ympäröi lihaksia, luita, hermoja ja muita kehon rakenteita. Hieronnan tavoitteena on rentouttaa ja venyttää faskiaa, parantaa sen liikkuvuutta ja joustavuutta sekä lievittää kipua ja jännitystä.
Mihin faskiahieronta auttaa?
Faskiahieronta voi olla hyödyllistä monien erilaisten kehon vaivojen hoidossa, kuten lihaskireyksien, nivelten jäykkyyden, ryhtiongelmien ja jopa tiettyjen kiputilojen helpottamisessa. Lisäksi se saattaa auttaa parantamaan kehon liikkuvuutta, verenkiertoa ja vähentää stressiä.
Miten faskiahieronta eroaa perinteisestä hieronnasta?
Faskiahieronta eroaa perinteisestä hieronnasta siinä, että se keskittyy erityisesti sidekudokseen eli faskiaan. Faskiahieronnassa keskitytään myös enemmän kokonaisvaltaiseen hoitoon kuin pelkkään paikalliseen käsittelyyn.
Kokonaisvaltaista kehonhuoltoa faskiahieronnalla
Faskiahieronta on erinomainen tapa huoltaa kehoa ja parantaa sen toimintakykyä. Hieronta voi auttaa lievittämään kipuja, rentoutumaan sekä parantamaan unen laatua. Kun valitset sinulle sopivan hierojan, voit varmistua siitä, että saat juuri sinulle sopivan hoidon.
Faskiamanipulaatio
Faskiamanipulaatio eli faskiakäsittely
Faskiamanipulaatio keskittyy faskiakudokseen, kehon kalvorakenteeseen, joka koostuu sekä pinnallisista että syvemmistä kerroksista. Tavoitteena on löytää helpotusta esimerkiksi kipuun ja liikkeiden rajoituksiin faskiakäsittelyn avulla. Hoito tehdään Luigi Steccon kehittämän faskiamanipulaatiomenetelmän mukaisesti.
Faskiakudoksen manipulointi pyrkii normalisoimaan kehon kalvorakenteen toimintaa, seuraamalla faskiapisteiden muodostamia linjoja. Osa näistä käsiteltävistä pisteistä voi sijaita kauempana varsinaisesta kipualueesta.
Tämän manuaalisen menetelmän perusajatus on tunnistaa tarkka, paikallinen faskian alue, joka liittyy tiettyyn rajoittuneeseen liikkeeseen. Kun rajoittunut tai kivulias liike on löydetty, tunnistetaan paikallinen faskiassa oleva alue ja tätä tarkasti määritettyä faskian aluetta manipuloimalla voidaan palauttaa liikkeen laajuus ja kivuttomuus.
Mikä on faskia?
Faskia on ympäri kehoa oleva sidekudos. Kalvomainen faskiarakenne sijaitsee pinnallisest ihon alla, minkä ansiosta iho liukuu lihasten päällä. Pinnallinen faskia on hyvin hermotettu ja se on merkittävä rakenne esimerkiksi kosketuksen ja lämmön aistimisessa.
Faskia on rakentunut aaltomaisista kollageeni- ja elastiinisäikeistä, jotka ovat järjestäytyneet erillisiksi kerroksiksi ja jokaisen kerroksen säikeet ovat eri suuntaiset. Aaltomaisten kollageenisäikeiden ansiosta faskia voi venyttyä ja elastiinisäikeet palauttavat sen takaisin alkuperäiseen lepotilaan. Vaikka faskia mukautuu lihaksen aikaansaamaan venytykseen se ei pysty välittämään voimia jänteen tai aponeuroosin tapaan.
Miten hoito etenee?
Hoito perustuu huolelliseen alkuhaastatteluun ja liikkeen tutkimiseen. Ennen hoitoa tutkitaan manuaalisesti myös eri pisteitä kehosta.
Tutkimusten perusteella fysioterapeutti valitsee hoidossa käsiteltävät alueet. Ne saattavat olla kaukana oirealueesta mutta vaikuttavat siihen faskialinjojen kautta. Myöskään hyvin kivuliaan oirealueen käsittely ei ole järkevää, jolloin käsittelyä tehdään kauempana.
Faskiamanipulaatiossa fysioterapeutti tuottaa kuntoutujan iholle tiettyyn kohtaan manuaalisesti paineen hankaamalla kohtaa eri suuntiin. Hankausliikkeen vaikutuksesta syntyy kitkaa ja lämpöä. Faskioiden välinen liukuminen lisääntyy, kun tiivistynyt perusaine muuttuu jälleen nestemäisemmäksi ja mahdollistaa faskioiden välissä tapahtuvan liikkumisen.
- Yhden hoitokerran aikana käsitellään maksimissaan kuusi faskiapistettä.
- Hoitokertojen välissä tulee olla vähintään viikko.
- Faskiakäsittelyyn voidaan yhdistää muita manuaalisia tekniikoita ja aktiivisia harjoitteita.
Yksityiskohtia faskiasta
Viimeaikaiset tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että noin 30 prosenttia lihassoluista on kiinnittynyt faskiaan, kun taas loput 70 prosenttia on yhteydessä luuhun jänteen välityksellä. Tämä tarkoittaa, että osa lihaksen tuottamasta voimasta välittyy faskiakudoksen kautta, mikä tekee siitä olennaisen osan ihmisen kehon toimintaa ja liikkumista ajatellen. Lisäksi faskia toimii yhdistävänä rakenteena, joka liittää yhteen lihaksia, jänteitä, niveliä ja sidekudoksia, mahdollistaen kehon eri osien välisen yhteistyön.
Normaalissa tilanteessa faskioiden välillä tapahtuu liukumista. Tämä liikkuvuus mahdollistuu erityisen perusaineen ansiosta, joka koostuu pääosin nestemäisestä hyaluronihaposta.
Ongelmatilanteessa tämä perusaine tiivistyy ja muuttuu geelimäiseksi, ilmiötä kutsutaan densifikaatioksi. Tämä tiivistyminen estää liukumisen ja aiheuttaa muutoksia voimien jakautumisessa eri faskiakerrosten sisällä. Densifikaatio voi olla seurausta esimerkiksi kehon kuormituksesta tai traumasta.
Faskiamanipulaatioon erikoistunut fysioterapeuttimme:
Tommi Ahola
Fysioterapeutti
tommi@fysiotoma.fi