Lantionpohjan fysioterapia

Terve lantionseutu parantaa elämänlaatua

Lantionpohjan fysioterapia on terapiamuoto, joka keskittyy lantionpohjan lihasten kuntouttamiseen ja niiden toiminnallisuuden palauttamiseen. Se sisältää erilaisia harjoitteita ja tekniikoita, jotka auttavat parantamaan virtsan- ja ulosteenpidätyskykyä, kannattelemaan kehoa sekä ehkäisemään tai hoitamaan muita lantion alueen vaivoja, kuten gynekologisista sairauksista aiheutuvia kiputiloja.

Kenelle lantionpohjan fysioterapia sopii?

Lantionpohjan fysioterapia on erityisen hyödyllistä naisille raskauden aikana, synnytyksen jälkeen sekä vaihdevuosien aikana, mutta se voi hyödyttää kaikkia sukupuolesta ja iästä riippumatta. Vaikka aihe voi tuntua yksityiseltä ja henkilökohtaiselta, se on avain monien terveysongelmien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Apua erilaisiin lantion seudun ongelmiin lantionpohjan fysioterapiasta

Lantionpohja on monimutkainen lihasryhmä, joka ulottuu lantion luista ristiluuhun ja häpyluuhun. Näitä lihaksia ympäröivät elimet, kuten virtsarakko, kohtu ja peräsuoli. Lantionpohjan lihakset ovat vastuussa virtsarakon ja suoliston hallinnasta, lantion alueen elinten toiminnan tukemisesta sekä vatsaontelon sisäisen paineen säätelystä . Kun näiden lihasten toiminta häiriintyy, se voi aiheuttaa erilaisia ongelmia, kuten lihaskireyksiä, virtsainkontinenssia, seksuaalisia toimintahäiriöitä, yhdyntäkipua ja erektiohäiriöitä sekä kipuja lantion alueella.

Milloin harkita lantionpohjan fysioterapiaa?

Oletko koskaan miettinyt, mitä kaikkea lantionpohjan lihakset tekevät kehossasi? Ne ovat vastuussa virtsarakon ja suoliston toiminnasta sekä seksuaaliterveydestä. Lantionpohjanlihakset osallistuvat myös asennonhallintaan sekä vatsaontelon paineen säätelyyn. Lantionpohjanlihakset ovat siis tärkeitä monella eri tavalla, mutta ne voivat myös aiheuttaa ongelmia, kuten inkontinenssia ja kipuja alavatsassa tai muualla kehossa. Alla syitä, jolloin lantionpohjan fysioterapiaan kannattaa varata aika:

Raskauteen valmistautuminen ja synnytys

Lantionpohjan lihakset ovat erityisen tärkeitä raskauden aikana. Lantionpohjan fysioterapia voi auttaa valmistautumaan raskauteen, helpottaa synnytystä ja nopeuttaa palautumista synnytyksen jälkeen.

Virtsainkontinenssi

Monet ihmiset kärsivät virtsainkontinenssista eli virtsankarkailusta. Lantionpohjan fysioterapia voi auttaa vahvistamaan lihaksia, jotka kontrolloivat virtsanpidätystä.

Seksuaaliset toimintahäiriöt

Lantionpohjan lihakset vaikuttavat seksuaaliseen nautintoon ja toimintakykyyn. Fysioterapia voi auttaa korjaamaan seksuaalisia toimintahäiriöitä, kuten kipua yhdynnässä.

Krooninen kipu

Lantionpohjan fysioterapia voi auttaa lievittämään mm endometrioosista johtuvaa kroonista kipua lantion alueella, sekä helpottamaan vulvodynian oireita.

Leikkauksen jälkeinen palautuminen

Leikkauksen jälkeinen lantionpohjan fysioterapia voi nopeuttaa toipumista ja vähentää komplikaatioiden riskiä.

Ennaltaehkäisy

Ikääntymisen myötä lantionpohjan lihakset heikentyvät ja fysioterapiasta saat keinoja ja harjotteita niiden vahvistamiseen.

Mitä lantionpohjan fysioterapiassa tapahtuu?

Meillä sinut vastaanottaa aina kokenut fysioterapeutti, joka on erikoistunut lantionpohjan alueen hoitoon. Käynnillä kartoitetaan tilanteesi huolella, jonka jälkeen suunnitellaan parhaiten sopivat hoitomenetelmät. Käynti voi sisältää erilaisia harjoituksia ja tekniikoita, kuten hengitysharjoituksia, biofeedback-tekniikkaa tai lantionpohjan elektrostimulaatiota, jossa käytetään sähköstimulaatiota lihasten aktivointiin ja vahvistamiseen. Lantionpohjan fysioterapia on kivutonta ja turvallista ja tehdään aina asiakkaan ehdoilla.

Lantionpohjan fysioterapiaan erikoistunut fysioterapeuttimme:

Äitiysfysioterapia

Sanna Ahola

Fysioterapeutti
sanna@fysiotoma.fi

Varaa aikasi nyt ja vapaudu jumeista

Scroll to Top